Wednesday, March 13, 2013

Lahad Datu : 35 Pengganas Sulu Berjaya Dipintas Tentera Filipina!


Awal pagi tadi seramai 35 orang pengganas Sulu telah berlayar ke Sabah. Malangnya mereka telah disekat oleh tentera Filipina. Rupa-rupanya pihak Kiram ini masih tidak berputus asa untuk menjajah Sabah!

Apakah ini masih sandiwara UMNO?

Terbaru:Tentera Filipina Pintas 35 Pengganas Sulu Bersenjata

TerengganuToday 13 Mac 2013

Tentera Laut Filipina merampas senjata api dan peluru dari 35 orang yang disyaki pengikut kesultanan Sulu, seorang daripadanya wanita, ketika memintas mereka di perairan sekitar Pulau Andolingan di Tawi-Tawi pagi ini.

Jurucakap Tentera Laut Lt-Komander Gregory Fabic berkata kapal peronda BRP Mariano Alvarez dan kapal meriam BRP Jose Andrada memintas dua buah bot di barat Pulau Andolingan sekitar jam 6.30 pagi.
Fabic berkata laporan awal menunjukkan sebuah daripada bot tersebut sedang menuju ke Sabah.

Suspek dijangka tiba di Batobato, Tawi-Tawi untuk siasatan.
Terdapat laporan mengenai orang Tausug sedang menuju keluar untuk membantu pengikut kesultanan Sulu di Sabah sejak pertempuran dengan pasukan keselamatan Malaysia tercetus awal bulan ini.

Filipina dan Malaysia telah menjalankan kawalan di laut untuk menghalang pengikut kesultanan itu menyertai yang lainnya di Sabah.

Sebelum kejadian ini, pihak berkuasa Filipina berkata mereka juga telah memintas 70 pengikut kesultanan yang sedang menuju ke Sabah.
Di samping itu, ratusan rakyat Filipina dari Sabah telah tiba di selatan Filipina.

- Posted using BlogPress from my New iPad

0 comments:

Post a Comment

Baca Blog Dalam Facebook Anda