Tuesday, March 5, 2013

OPS Sulu - Lahad Datu :Mopping Up In Progress

Kenyataan media yang dikeluarkan oleh Ketua Polis Negara telah disiarkan di laman media FB PDRM dan juga dipetik oleh media utama disiarkan di bawah.  

Orang ramai diminta tidak menghampiri kawasan zon panas iaitu sekitar Kampung Tanduo.  Anggaran lanun terkorban belum dapat dimaklumkan lagi
OPS SULU - Sidang Media Ketua Polis Negara

5 Mac 2013 Utusan Online
 
Pasukan keselamatan telah melancarkan tindakan 'offensive' terhadap kumpulan pengganas yang bertapak di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah pada jam 7.00 pagi tadi. Operasi ini dilaksanakan oleh PDRM bersama pihak ATM.

Sejak operasi ini dimulakan sehingga kini, masih terdapat tentangan dalam bentuk beberapa das tembakan yang dilepaskan oleh pihak musuh. Ketika ini 'mopping up' dan penggeledahan sedang dijalankan. Bagaimanapun, jumlah kematian dan kecederaan di pihak musuh masih belum dapat disahkan dan setakat ini tidak ada kemalangan di pihak pasukan keselamatan.

Oleh itu semua pihak dinasihatkan agar tidak membuat andaian atau spekulasi tentang sebarang kehilangan nyawa memandangkan operasi ini masih lagi berjalan. Berita-berita yang tidak tepat boleh menjejaskan operasi ini.

Orang ramai tidak perlu bimbang kerana operasi ini hanya dilancarkan di Kampung Tanduo sahaja. Oleh itu orang ramai dinasihatkan supaya tidak masuk ke kawasan operasi dan seterusnya menerima arahan dan mematuhi nasihat pihak polis yang bertugas di sekatan jalanraya yang menghala ke Kampung Tanduo. 

0 comments:

Post a Comment

Baca Blog Dalam Facebook Anda